Logo Huis voor de Kunst

Visie Magazine 2017

Visie Magazine 2017

"De wereld van de kunst dan", lacht Jan. "Want dat is mijn wereld. Mijn hele leven al. Ik ben als jonge vent van twintig begonnen met kunst te verzamelen. Als hobby naast een drukke baan als eigenaar van een bedrijf. Die baan bracht mij de hele wereld over en ik heb het altijd met veel plezier gedaan. Een paar jaar geleden heb ik de zaak verkocht en ben vanaf dat moment fulltime met kunst bezig gegaan."

En waar menige collectioneur een prachtige verzameling aanlegt om daar in stilte in zijn privévetrekken van te genieten, daar had Jan de drang om zijn passie te delen. Niet alleen met vrouw en kinderen en een select aantal gelijkgestemden, maar met iedereen die de kunst bemint. "Ik denk altijd vanuit een 'wij'-gevoel. Een gevoel dat geworteld is in de plaats waar voor een deel mijn roots liggen: Veendam. En in een bredere context: de provincie Groningen."

"We hoeven het niet mooier voor te stellen dan het is, maar Groningen kampt met een imagoprobleem. En Veendam kampt zelfs met een héél groot imagoprobleem. Waar dat vandaan komt? Ik denk dat het voor een groot deel aan onszelf ligt. Groningers zijn niet zo handig in het verkopen van zichzelf. En al helemaal niet op het gebied van de kunst. Met uitzondering van het Groninger Museum en een aantal individuele kunstenaars, staat Groningen nauwelijks op de kunstkaart."

"Voor Veendam geldt dat nog in veel sterkere mate. Laat in een gezelschap buiten de provincie de naam 'Veendam' vallen en ze hebben vaak geen idee waar het ligt. En als ze het al weten vragen ze zich vertwijfeld af waarom ik daar ooit het Huis voor de Kunst ben begonnen. Veendam? Daar krijg je toch geen mens naar toe? Ik pareer dat dan altijd met het voorbeeld van een passer. Zet die in het hart van Amsterdam en trek er cirkel omheen die net over Veendam loopt. Het gebied daartussen noemen ze in de wereld van de luchtvaart de 'catch area'."

"Maar in dat gebied liggen de Noordzee, Flevoland en het IJsselmeer. Daar wonen niet veel mensen... Plaats je de passer echter met zijn punt in hartje Veendam en trek je net zo'n grote cirkel, dan krijg je een lijn die over Hamburg en Amsterdam loopt. En praat je over miljoenen mensen. Dus waar ligt Veendam? Tussen Hamburg en Amsterdam. In het hart daarvan. Niks periferie."

En hoewel bijna iedereen hem in 2012 voor gek verklaarde, besloot Jan zijn Huis voor de Kunst in Veendam te vestigen. In een prachtige nieuw gebouwde villa in de stijl van de jaren dertig van de vorige eeuw. Waarin niet alleen absolute topkunst aan de wanden hangt, maar waar in een huiskamersetting ook plaats is voor onder andere beeldhouwkunst, fotokunst en prachtig porselein. Figuratief en expressionistisch, historisch en eigentijds. "Kunst houdt voor mij niet op bij alleen schilderkunst. Het omvat het hele spectrum. Kunst is ontzettend divers en kan op talloze manieren aanspreken. Ook in muziek en taal. We organiseren kamermuziekconcerten van klassiek tot wereldmuziek en er worden zeer gevarieerde lezingen gegeven. Alles bedoeld om de zintuigen te strelen en te prikkelen. Alle zintuigen."

Het Huis voor de Kunst als een bijzondere mix van kunst, muziek, theater, voordrachten, lezingen en wisselexposities. En dat alles in een setting die juist niet museaal wil zijn. Jan: "De meeste kunst leent zich naar mijn overtuiging helemaal niet om in een grote zaal en onder het spiedend oog van een suppoost te worden tentoongesteld. Elke intimiteit ontbreekt, waardoor er nooit echt een band tussen het kunstwerk en de beschouwer kan ontstaan. Het gaat er daarbij natuurlijk niet om dat je het kunstwerk ook écht aan mag raken -dat is vanzelfsprekend uit den boze-, maar in overdrachtelijke zin wil ik de kunst dichter bij de mensen brengen. Letterlijk dichterbij, door het in een kleinschalige, huiselijke ambiance te presenteren."

Het jaar 2017 is het lustrum voor het Huis. Slaat het initiatief aan? En dan met name in de regio? "Met het Huis gooide ik een steentje in een doodstille vijver. En langzaam maar zeker komen er steeds meer kringen bij. Het water is weer in beweging. Het blijft echter een opgave om beleidsmakers méé enthousiast te krijgen, maar ook die beginnen heel voorzichtig los te komen. In ieder geval weet het publiek ons te vinden, ook en juist uit de regio. Niet in grote getale, maar die intentie hebben we ook niet. Het gaat ons eerst en vooral om de kwaliteit. Voor de nabije toekomst staan er een aantal zeer ambitieuze dingen te gebeuren in en met het Huis, in nauwe samenwerking met vooral regionale geestverwanten. Die net als wij geloven in de mogelijkheden van Veendam en de plaats met een paar flinke klappen weer op de kunstkaart willen zetten. De wereld gaat nog van ons horen!"

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard