Logo Huis voor de Kunst

Recital 'Noten kraken met Sarah'

Recital 'Noten kraken met Sarah'
- +

Recital 'Noten kraken met Sarah' met virtuoze en wereldwijd vermaarde violiste Sarah Kapustin

Zondag 8 april 2018

Aanvang: 15:00 uur (inloop vanaf 14.30 uurP

Huis voor de Kunst

Stationsstraat 10 te Veendam

Entree: 15,00 p.p. incl. koffie, thee en heerlijke traktaties & kinderen t/m 15 jaar gratis

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vanmiddag neemt deze wereldwijd gevierde violiste, het publiek graag aan de hand mee door het idyllische landschap van muziek en demonstreert al vertellend wat er gebeurt met de melodie, het tempo, de harmonie en meer facetten om de klassieke muziek toegankelijker te maken.

'Mijn ervaring is dat het fijner is om naar muziek te luisteren als je die ook begrijpt, daarom ga ik 'noten kraken' voor mijn publiek'.

Muziek is een taal, en als de luisteraar die taal niet machtig is, zou het onredelijk zijn te verwachten dat hij complexe muziek op een dieper niveau begrijpt; iemand die slechts een basale kennis van de Engelse taal heeft, kan onmogelijk het werk van Shakespeare ten volle waarderen. Ik denk dat de luisterervaring van een passieve, niet geïnformeerde toehoorder beperkt blijft tot een relatief oppervlakkig luistergenot; dit publiek blijft vaak verstoken van de rijkdom aan finesses die zo kenmerkend is voor muzikale meesterwerken."

Sarah zal dit vertelconcert omlijsten met boeiende verhalen en ontrafelt en ontvouwt al musicerend belangrijke muzikale begrippen die de klassieke muziek al eeuwen mooi en levend houd en bespeelt de "Nico Richter en Hetta Rester" G.B. Rogeri, Brescia, ca. 1690, die haar ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds in Amsterdam.

Sarah heeft opgetreden in zalen als Alice Tully Hall en Carnegie Hall in New York, Cité de la Musique (Parijs), Hong Kong Cultural Centre, Sala Nezahualcoyotl (Mexico City) en Capella State Hall in Sint Petersburg en is vanmiddag speciaal voor u hier in Veendam, in het Huis voor de Kunst!

Sarah Kapustin presenteert en speelt o.a. fragmenten uit de volgende muziekwerken:
Bach Sonate nr. 3 in C-groot, BWV 1005

David Fulmer 'Sirens' (2016)
Bartok Sonate voor solo viool (1944)

Biografie:

Sarah Kapustins muzikale activiteiten brachten haar reeds naar Noord-Amerika, Europa, Azië en Australië, in uitvoeringen als soliste, in kamermuziek en als concertmeester. Ze heeft gesoleerd bij orkesten als het Milwaukee Symphony Orchestra, de Juilliard Symphony, de Pasadena Symphony en de Vogtland Philharmonie. Sarah heeft prijzen en eervolle vermeldingen behaald tijdens talrijke concoursen, o.a. de eerste prijs van het Internationaal Concours van Markneukirchen, die resulteerde in solo-optredens in heel Duitsland. Sarah heeft opgetreden in zalen als Alice Tully Hall en Carnegie Hall in New York, Cité de la Musique (Parijs), Hong Kong Cultural Centre, Sala Nezahualcoyotl (Mexico City) en Capella State Hall in Sint Petersburg.

Als geïnspireerd kamermuzikante was Sarah te gast op verschillende festivals, zoals Kuhmo Kamermuziek Festival (Finland), Festival de Musique de Chambre de Giverny (F), Peter de Grote Festival (NL), Sitka Music Festival (Alaska), El Paso Pro Musica (Texas) en Marlboro Music Festival (Vermont), waar ze samenspeelde met muzikale persoonlijkheden als Claude Frank, Joseph Silverstein, David Soyer en Kim Kashkashian. Sarahs affiniteit met hedendaagse muziek bracht haar in contact met belangrijke componisten als Henri Dutilleux, Kryzstof Penderecki, Jörg Widmann, Ned Rorem en Joey Roukens, met wie ze aan hun eigen composities mocht werken. Sarah vormt een vast duo met pianiste Jeannette Koekkoek, met wie ze de complete vioolsonates van Beethoven uitvoerde in Italië en de VS. In 2010 is van het duo de integrale cd-opname van deze sonates verschenen bij het label Et'cetera/Olive.

Sarah behaalde haar Mastersdiploma aan de Juilliard School bij Robert Mann (2005). Eerder ontving ze de Bachelors- en Artistsdiploma's van Indiana University als studente van Mauricio Fuks. Aanvankelijk had ze les van Mimi Zweig en James Przygocki aan de String Academy van Wisconsin. Ze heeft masterclasses gevolgd bij o.a. Joshua Bell, Midori, Leonidas Kavakos, Mihaela Martin en Ruggiero Ricci. Dankzij een Fulbright Beurs studeerde Sarah kamermuziek in Parijs (Conservatoire National Supérieur de Musique) bij Michel Strauss en Vladimir Mendelssohn (2006-8). In die periode was ze tevens concertmeester van het Orchestre des Lauréats du Conservatoire. Sarah was de primarius van het gerenommeerde Rubens Quartet van 2008 tot de opheffing van het kwartet in 2016.

Sarah werd geboren in Milwaukee (VS) en woont momenteel in Nederland, waar ze actief is als kamermusicus en soliste, en als concertmeester van Sinfonia Rotterdam. Ze treedt ook vaak op met Amsterdam Sinfonietta en het Orpheus Chamber Orchestra in New York. Ze wordt steeds meer gevraagd als docente en is sinds 2011 hoofdvakdocente viool en kamermuziek aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Sinds 2014 is Sarah als kamermuziekdocente verbonden aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen; ze heeft ook masterclasses gegeven in Hong Kong, Frankrijk, Spanje, Columbia, Brazilië en de Verenigde Staten. Vanaf augustus 2017 is Sarah ook als concertmeester verbonden aan het Noord Nederlands Orkest (NNO)


Aankomende evenementen

Gauguin Ensemble met Yfynke Hoogeveen (klarinet) en Loes van Ras (piano)

kamermuziekuitvoering met werken van Camille Saint-Saëns & Brahms
Lees meer

Reserveren

Hollands Glorie - multi media theatervoorstelling met Hans Visser en Irena Filippova

een muzikale reis in beeld en tijd langs de schatten van de Hollandse en Vlaamse schilderkunst
Lees meer

Reserveren

Sergei Bolotny (viool) & Keiko Sakuma (piano)

Topmusici van wereldklasse
Lees meer

Reserveren

Gauguin Ensemble met Yfynke Hoogeveen (klarinet) en Loes van Ras (piano)

kamermuziekuitvoering met werken van Camille Saint-Saëns & Brahms
Lees meer

Reserveren

Hollands Glorie - multi media theatervoorstelling met Hans Visser en Irena Filippova

een muzikale reis in beeld en tijd langs de schatten van de Hollandse en Vlaamse schilderkunst
Lees meer

Reserveren

Sergei Bolotny (viool) & Keiko Sakuma (piano)

Topmusici van wereldklasse
Lees meer

Reserveren

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard