Logo Huis voor de Kunst

Tsigani

Tsigani

Marietta Rust, Pascal Binneweg en Don Hofstee vertolkten op 20 november 2016 geheel eigen wijze de spirit uit de wereld van de flamenco, jazz en latin. 'Tsigani', dat zich laat inspireren door de rijke traditie van deze werelden en de vele stijlen onderzoekt die te maken hebben met de zigeunercultuur. Daarnaast is Tsigani geïnteresseerd in muziek uit Zuid Amerika. Ook daar… in de smeltkroes van culturen ontstonden eigen nieuwe stijlen.

Afwisselend werd er gespeeld op de Spaanse gitaar, de viool of de jazzgitaar. Een zeer breed scala aan stijlen en klanken werden op speelse wijze ten gehore gebracht voor een groot aanwezig en enthousiast publiek.

Marietta Rust (1963)

Zingt, danst, speelt en schrijft, maakt decors, theaterkostuums en handpopbeesten en is ook schilder, graficus en beeldhouwer. In 1992 studeerde Marietta af aan de Lerarenopleiding Ubbo Emmius, in 1994 aan de Academie Minerva, Groningen.

Haar muzikale opleiding kreeg zij bij zangpedagoge Gabriëlle Boré. Marietta heeft in een groot aantal Groningse bands en gezelschappen gespeeld en heeft gezongen in het Engels, Spaans, Portugees, Afrikaans en Nederlands.

Er zijn diverse CD's verschenen waaraan zij heeft meegewerkt. Momenteel maakt Marietta deel uit van een drietal Spaans georiënteerde bands en werkt zij in projectvorm samen met bevriende muzikanten als Hielke de Boer, Michiel Megens en Berti Kooistra. Voor groepen geef ik zangworkshops.

Samen met mijn partner Kees Langejan maakt zij sinds 2000 onder de naam Marikesj kindertheaterproducties. Jaarlijks één á twee producties voor kinderen tussen de twee en acht jaar.

Pascal Binneweg (1967)

speelt al vele jaren op diverse dansscholen flamencogitaar en werkt als gitarist voor o.a. Los Hermanos. Tinto Sol en de Denise Rivera Band. Daarnaast is hij muziekdocent op het Zernike College.

Pascal is al van kinds af aan bevlogen door de flamenco. Hij nam al op jonge leeftijd gitaarles en studeerde o.a. bij John Fillmore en Eric Vaarzon Morel. Inmiddels speelt hij al zo'n 15 jaar professioneel flamenco en componeert hij steeds meer zijn eigen melodieën vanuit deze stroming

Pascal studeerde Kunst, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen met als hoofdvak Muziekwetenschappen. Muziek maken en beleven is echter wat hem het meeste boeit. Hij reist dan ook regelmatig af naar Spanje om ter plekke de flamenco te ondergaan. Pascal is al vele jaren geïnteresseerd in de fusiemogelijkheden tussen de stijlen Flamenco, Latin, Jazz en Pop. Pascal speelt in diverse ensembles, zoals Los Hermanos - waarmee hij recentelijk de cd Canto del Lobito heeft opgenomen -, Tinto Sol en de Denise Rivera Band. Daarnaast speelt hij als gastartiest bij diverse gezelschappen.

Ook heeft hij veel ervaring opgedaan bij workshops van Andres Marin en Juan Triana. Pascal was van 1993 tot 2002 vaste begeleider bij de danslessen van Wil Lambrechts (oprichter Dansacademie Arnhem - flamencoafdeling). Momenteel werkt hij eveneens intensief samen met de dansdocente Ilona Monique Ali vanuit dansschool La Danse in Groningen. De laatste jaren heeft Pascal diverse workshops begeleid van o.a. Henriette Yssel de Schepper, Libia Siles de Perez en Shoshi Israelie.

Don Hofstee (1962)

is sinds jaar en dag actief in vele zigeuner- en jazz ensembles als: Het Vestibule Ensemble, Mirasol, Romanesca, Zazouswing. Ook verleent hij zijn muzikale bijdrage aan theateruitvoeringen van oa. Het NNT en de Citadel. Daarnaast is Don gitaar-, vioolbouwer en reparateur.

Zijn fascinatie voor muziek is al vroeg begonnen. Toen hij 4 jaar oud was speelde hij langspeelplaten op een oude 78 toeren platenspeler van zijn moeder. Er was een plaat van het Roemeense zigeuner orkest "Taraf de Haïdouks" bij. De opzwepende melodieën en de virtuoze manier van spelen heeft hem diep geraakt en geïnspireerd om viool te gaan spelen. Hij reist regelmatig naar Samois sur Seine onder Parijs om daar, op het jaarlijks terugkerend Django Reinhardt festival, de sfeer van onvervalste Roma en Sinti muziek op te snuiven.

Na de middelbare school, waar hij in aanraking kwam met de gitaar en deze ook ter hand nam, is hij naar het conservatorium gegaan om daar UM viool te studeren. Hierna heeft hij aan talloze projecten en bands zijn medewerking verleent. Hij voer oa met de band Les Bohèmes op een cruiseschip van Australië naar Indonesië en gaf aan boord een aantal concerten. Hij heeft als studio muzikant meer dan 30 cd's ingespeeld. Hij werkt de laatste tijd mee aan toneelvoorstellingen van oa het NNT (Noord Nederlands Toneel) en jeugd theaterhuis de Citadel. Momenteel werkt hij als gitarist mee aan het Nederlands Symfonieorkest Lite (NedSymLite).

Don is naast muzikant ook een bekend gitaarafsteller en werkt voor Muziekhuis Westerhaven in Groningen waar hij alweer meer dan 13 jaar voor heel veel mensen de instrumenten tip top afstelt


Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard