Logo Huis voor de Kunst

​Rolinka Niers (klarinet) en Irina Osetskaya (piano)

​Rolinka Niers (klarinet) en Irina Osetskaya (piano)

Rolinka Niers (klarinet) en Irina Osetskaya (piano)

Op de zondag van 5 maart 2017 werd Rolinka Niers (klarinet) begeleid op de piano door Irina Osetskaya voor de uit te voeren, intrigerende werken, van onvergelijkbare componisten van weleer: Niels Gade, Henri Rabaud en Johannes Brahms.

Het programma bevatte enkele hoogtepunten uit de romantische klarinetliteratuur. Aan de ene kant de bekende tweede klarinetsonate van Brahms, maar daarnaast ook twee werken van minder bekende componisten die de mogelijkheden van de klarinet zeer goed hebben weten te gebruiken. De nadruk lag hier op de warme klank van het instrument en de klarinet als verhalenverteller, bijna zoals een zangstem dat kan.

Rolinka Niers (1984) was al jong gefascineerd door de klank van de klarinet en volgde vanaf achtjarige leeftijd lessen bij Peter Kleefman. Ze studeerde o.a. bij Reinier Hogerheijde aan het Prins Claus Conservatorium, waarna ze de Master of Music volgde bij Walter Boeykens aan het Fontys Conservatorium te Tilburg, waar ze in 2008 is afgestudeerd. Rolinka speelde o.a. in het Nederlands Studentenorkest, het Nationaal Jeugdorkest en was concertmeester bij het Zomerorkest Nederland. Momenteel is ze eerste klarinettist bij de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Daarnaast is ze tevens soloklarinettist in het Veenkoloniaal Symfonieorkest en de KamerFilharmonie Der Aa uit Groningen. Naast haar muzikale opleiding studeerde ze ook Frans aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze wist beide richtingen te combineren tijdens de stage die ze liep bij de Franse klarinetfabrikant Buffet Crampon.

Irina Osetskaya (1969) is geboren in St. Petersburg in Rusland. Pianospelen leerde zij toen zij drie jaar oud was van haar moeder, die zelf cello en piano onderwees. Later ging zij naar het Music College en vervolgens naar het Rimsky Korsakoff Conservatorium van St. Petersburg, waar zij in 1995 afstudeerde als pianist (solo/kamermuziek/docent). In 1996 vervolgde zij haar studie aan het Prins Claus Conservatorium Groningen, waar zij bij Paul Komen in 1998 de opleiding piano uitvoerend musicus voltooide. Zij is verbonden als docent correpetitie aan het Prins Claus Conservatorium Groningen.

Programma

Niels Gade - Fantasiestukken

Henri Rabaud - Solo de Concours

Johannes Brahms - Klarinetsonate no. 2

Dit kamermuziekconcert kwam mede tot stand i.s.m. het Veenkoloniaal Symfonie Orkest

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard