Logo Huis voor de Kunst

Opening Solo Expositie Svetlana Tartakovska

Opening Solo Expositie Svetlana Tartakovska

Zaterdag 24 september jl. werd de prestigieuze solo-expositie 'Mensen zoals wij' van de fenomenale beeldend kunstenares Svetlana Tartakovska feestelijk geopend, welke vanaf 30 september t/m 18 december te bezichtigen zal zijn op de meeste vrijdag, zaterdag en zondagmiddagen van 13:00 tot 17:00 uur in het Huis voor de Kunst. Voor uitzonderingen zie: evenementen.

Tijdens de opening zorgden een tweetal musici - afkomstig uit het Veenkoloniaal Symfonie Orkest- voor de muzikale omlijsting.

Svetlana Tartakovska werd geboren in Berditchev, Oekraïne in 1979. Zij studeerde in 2013 af aan de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen en aan de 'Florence Academy of Art' in Florence en nam zij deel aan het concours 'Figurativas 2013'in Barcelona waar haar werk te zien was in 'Museu Europeu d'Art Modern.

Svetlana werd winnaar van het AVRO-tv programma 'Sterren op het doek' met haar portret van mediatycoon Joop van den Enden. Daarop kreeg zij een succesvolle show in het Amsterdams Americain Hotel en exposeerde zij op de prestigieuze PAN.

Wat ze schildert zijn indrukwekkende portretten maar ook monumentale en dramatische taferelen uit de Russische literatuur en geschiedenis. In haar nieuwste werk in het Huis voor de Kunst, spelen Bijbelse figuren de hoofdrol. Maar het is geen christelijke kunst. Voor Svetlana gaat het om de menselijkheid. Om mensen zoals wij, dat is wat zij in de Bijbel terugvindt.

Door het strenge Russische regime was het christelijk geloof aldaar streng verboden. Juist daardoor maakten al die intrigerende Bijbelse figuren op iconen en altaren, zo'n grote indruk op Svetlana.

Voor Svetlana zijn de vrouwengeschiedenissen een dankbare inspiratiebron. Haar gevoeligheid en interesse voor het onderwerp werd versterkt door haar geboorteland, die gekenmerkt wordt door heftige en wrede episodes waarin de vrouw zichzelf en haar kinderen in veiligheid moet zien te brengen, net zoals vele vrouwen in de Bijbel dat deden. In deze tijd zijn vrouwen en kinderen opnieuw vluchteling en slachtoffer door geloofstrijd en haat.

Dat besef wordt door Svetlana in haar kunstenaarschap vertaald in een grote gevoeligheid voor stemmingen en karakters. Zij ervaart en schildert een scala aan menselijke emoties: ontdekt de melancholie in iemands persoonlijkheid, verborgen achter een masker van optimisme. Of de vrolijkheid of angst in de ogen van mensen, hun ingehouden emoties.

Dat aspect, dat moment, brengt zij over in haar schilderijen. Sinds zij zelf kinderen heeft is haar gevoeligheid voor de kwetsbaarheid alleen maar toegenomen.

De meeste schilderijen in deze solotentoonstellingen zijn zacht van toon, veel witten, waardoor je ondergedompeld wordt in een gevoel van sereniteit. Maar altijd is er weer die verborgen twist.

Want Svetlana schildert meer dan alleen maar prachtige uitgewogen voorstellingen met mooie meisjes en vrouwen. Haar verhalen over vrouwenlevens, over verlies en verlangen, over dreiging en verraad, komen we niet alleen in de Bijbel tegen maar vooral in het echte leven.

Zo heeft Svetlana de piéta afgebeeld ( afgebeelde scène waarin Maria haar zoon Jezus in haar armen neemt nadat Hij van het kruis is gehaald). Echter zijn deze scènes nog aldoor actueel. Hoeveel moeders bewenen immers hun zonen nog steeds iedere dag die onnodig door oorlog of terreur moeten sterven? Zo trekt Svetlana een parallel naar actuele gebeurtenissen van nu en die van toen: 'Mensen uit de Bijbel', 'Mensen van nu', 'Mensen zoals wij'


Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard