Logo Huis voor de Kunst

Duo IJlstra - Garcia (saxofoon en piano)

Duo IJlstra - Garcia (saxofoon en piano)
- +

Duo IJlstra- García (saxofoon en piano) presenteren 'Colores del Sur' in Huis voor de Kunst

Zondag 7 januari 2018

Aanvang: 15:00 uur (inloop vanaf 14.30 uur)

Huis voor de Kunst

Stationsstraat 10, Veendam

Entree: 15,00 p.p. incl. koffie, thee en heerlijke traktaties en kinderen t/m 15 jaar gratis

---------------------------------------------------------------------------------

Duo IJlstra-Garcia brengt de luisteraar naar het muzikale zuiden van Europa.

Heerlijke sensuele muziek van De Falla, dansbare muziek uit de Suite van Francaix en sfeerplaatjes uit de Provence - van de onbekende vrouwelijke componiste - Paule Maurice, spelen daarin de hoofdrol. Duo Ijlstra - García gaan zelfs al een beetje richting Zuid Amerika met de 'Brasileira' van Darius Milhaud en een mysterieuze zwarte zwaan van de Braziliaanse componist: Heitor Villa-Lobos. De dames dansen, zingen, fluisteren en dromen in de warme avondzon. Dat wordt intens genieten.

Femke Ijlstra (saxofoon) en Celia García García (piano) leerden elkaar kennen bij het Koninklijke Concertgebouworkest. Femke en Celia musiceren met enig regelmaat bij dit wereldberoemde orkest. Zo ontstond er een klik waaruit dit unieke flamboyante duo is ontstaan. In hun korte bestaan als duo heeft 'Duo IJlstra-García' al mooie optredens verzorgd in o.a. de Spiegelzaal van het Concertgebouw te Amsterdam, Cacaofabriek in Helmond en een concert voor de Friese Commissaris van de Koning te Leeuwarden.

Ook 'festival Wonderfeel', 'CityProms Leeuwarden', 'Omroep Fryslân' en Radio 4 hebben hen al gevonden, zo hebben ze live opgetreden in NTR Podium en Opium.

De ongebruikelijke combinatie van instrumenten (saxofoon en piano) maakt dit programma boeiend en aantrekkelijk maar ook nieuwsgierig. De klassieke saxofoon leent zich uitermate voor het Franse repertoire doordat de saxofoon een enorme populariteit genoot in Parijs in de jaren '40. Mooie van de saxofoon: deze kan klinken als een menselijke stem en is zeer flexibel in dynamiek en klankkleur. Een must voor dit programma. Wij durven stellig te beweren dat aantrekkelijke programma's en vlotte podiumpresentatie tot de pijlers van dit uitzonderlijke duo behoort. Dus kom, luister en geniet met ons mee!

Biografieën:

Femke is een ware ambassadrice voor haar instrument. Met absolute overtuiging en ogenschijnlijk technische perfectie overtuigt ze zichzelf en daarmee het publiek met haar muziek" (jury Friese Emmy )

"Femke Ijlstra played with a refined musical depth and embattled elegance" "wonderful on the alto saxophone, she gracefully provoked and engaged a distinct timbre, with melodious phrasing that resulted in unforgettable resonance." (Bachtrack 15-5-2016)

Femke IJlstra -cum laude afgestudeerd bij Arno Bornkamp in Amsterdam- wordt gezien als een van de meest succesvolste saxofonistes van haar generatie. Publiek en pers waardeert haar veelzijdige en intuïtieve spel.

Haar solo- optredens worden gegeven in samenwerking met orkesten in binnen- en buitenland. Zo soleerde ze met het Noord Nederlands Orkest, HET symfonie Orkest, Magogo, Kamerorkest Musica & Filharmonie Noord.

De saxofoon brengt Femke op vele plekken over de hele wereld. Zo speelde ze in China en Indonesië, VS en Canada en in heel Europa. Femke is regelmatig te horen op radio 4. Ook zijn er tv-opnames gemaakt voor Omrop Fryslân en het VPRO tv-programma Vrije Geluiden.

Femke remplaceert bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest en Radio Filharmonisch Orkest. Buitenlandse orkesten zijn het Budapest Festival Orchestra, Orchestra Teatro Real – Madrid, Anima Eterna – Brugge en het Toronto Symphony Orchestra. Femke werkte samen met ensembles als Holland Baroque Society, Asko/Schönberg Ensemble en Calefax. Concerten met De Bezetting Speelt en RCO Camerata zijn afgelopen jaar aan dit lijstje toegevoegd.

De veelzijdigheid van Femke vindt u terug in samenwerkingsverbanden met dichters, tekenaars, acteurs en sing & songwriters. In Muziektheater voelt ze zich thuis: zo stond ze op Oerol, Festival aan de Werf en tourde ze met Frank Groothof (bekend van Sesamstraat) het hele land door.

Femke kan zich een ambassadeur noemen voor de klassieke saxofoon en de sopraan-saxofoon in het bijzonder. Ze bespeelt dit instrument in het Syrène Saxofoonkwartet. Een jong en talentvol kwartet met het motto Friszoet & Stevig waarmee ze regelmatig optreedt in binnen- en buitenland. Zij zijn als eerste niet-strijkkwartet toegelaten tot de Nederlandse Strijkkwartet Academie, en krijgen daarin les van grote namen in de strijkkwartet-wereld.

Sinds 2012 is Femke aangesteld als hoofdvakdocent klassiek saxofoon aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Sinds 2013 is Femke lid van het vermaarde Aurelia Saxofoonkwartet en trad ze in de voetsporen van voormalig sopraan-saxofonist Johan van der Linden.

Celia García-García is succesvol concertpianiste en begeleider van vele musici in binnen- en buitenland (Spanje, Duitsland, Canada, China...).

Celia García studeerde klassieke piano aan het conservatorium in haar geboortestad Burgos (Spanje) en Master Muziek bij Codarts (Rotterdam). Celia volgde Bachelor studies bij 'Musikene' in San Sebastián (Spanje) en daarna bij ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten (Arnhem, Enschede en Zwolle)

Met haar kamermuziekensembles: 'Rotterdam Lied Duo', 'Duo IJlstra-García', 'Maas Duo', 'Codigo Trio', 'Duo Vermeer' etc., heeft zij vele concerten uitgevoerd door heel Nederland, Spanje, Duitsland, Litouwen, Canada en China.

In 2011 nam zij met het 'Codigo Trio' hun debuutalbum 'Martyrs' op, gewijd aan een vergeten repertoire voor dit nogal ongewoon ensemble: mezzosopraan, hoorn en piano. Celia is tevens lid van het 'Alchemy Ensemble', waarmee zij het album 'Sweet Eenzaamheid' met sopraan Nicole Jordan heeft opgenomen, die tevens artistiek directeur is van dit ensemble.

Celia is gespecialiseerd in orkestspel (piano, celesta en synthesizer) en treedt op met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Noord Nederlands Orkest (NNO), het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Nationaal Ballet Orkest, het Gelders Orkest, het Nederlands Nationaal Jeugd Orkest, etc.

In februari 2016 nam Celia haar soloalbum 'Celesta' op in Stuttgart (D)

Celia is een enthousiaste performer die voordurend de grenzen van haar kunsten opzoekt. Zo vormt zij samen met tapdanser Marije Nie het duo 'Classical Tap' dat verborgen ritmes in het klassieke repertoire benadrukt.

Met Florian Hilgenkamp vormt zij 'Konijnen op topsnelheid', een komisch klassiek duo o.l.v. Marc Krone.

Celia is lid van het collectief 'Classical Music Rave'.

Onlangs heeft zij meegewerkt aan verschillende tv- programma's zoals 'De Tiende van Tijl' en 'Maestro', evenals radioprogramma's als 'Opium' (radio 4) en NTR Podium.

Haar solorepertoire omvat alle klassieke stijlen, van barok tot hedendaagse muziek met het accent op muziek uit de vroege 20e eeuw.

Celia sleepte vele prijzen in de wacht, zoals op het Xàtiva National Pianoconcours in Spanje, Arlanza Young Pianists Competition, etc.

Bovendien was zij finalist van het 'Grachtenfestival Conservatorium Concours' en het 'Albacete Nationaal Pianoconcours'.

Sinds 2102 is Celia artistiek programmeur bij Cultuurbrigade Rotterdam en is zij betrokken bij het programmeren van evenementen als 'Romantiek' in de Keukenhof en de 'Dag van de Romantische Muziek', het oudste en grootste muziekfestival voor klassieke muziek in Rotterdam.

Tevens is Celia werkzaam als balletbegeleider aan de Amsterdamse Hogeschool voor Kunsten en het Nationaal Ballet Academie in Amsterdam.


Aankomende evenementen

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard