Logo Huis voor de Kunst

17e en 18e eeuwse Kerstsferen in het Huis voor de Kunst Veendam

17e en 18e eeuwse Kerstsferen in het Huis voor de Kunst Veendam

Geroemde barokschilder Guido Reni en Napolitaanse kerststal in het Huis voor de Kunst

Naast een zeer uitgebreide (museale) kunstcollectie, een expositie van 10 alumni van de Klassieke Academie, een variëteit aan evenementen en concerten, biedt het Huis voor de Kunst u de uitzonderlijke gelegenheid om een unieke 18e eeuwse Napolitaanse kerststal en een 17e eeuwse schilderij van de nog altijd zeer geroemde barokschilder Guido Reni 1575 – 1642 te komen bezichtigen binnen een authentieke kerstsfeer van weleer waarin het Huis voor de Kunst de komende weken gehuld zal zijn.

Deze Napolitaanse kerststal van 2 meter doorsnee en 2.10 meter hoogte dat eerder een levendig dorp voorstelt, spelen zich meerdere scènes af. Een eeuwenoude Napolitaanse traditie ligt hieraan ten grondslag. Ooit was een kerststal voorbestemd om uitsluitend binnen kerken en kloosters te worden getoond. Mede door de hoge adel uit die tijd, werden er toonaangevende kunstenaars in dienst geroepen om opstellingen te vervaardigen waarin niet alleen het kindje Jezus te bewonderen viel maar waarin ook de belevingswereld van dat moment werd uitgebeeld. In Napels werd in de 18e eeuw, zelfs een school voor kerststalkunstenaars opgericht. De Napolitaanse kerststal werd en wordt nog altijd doorgegeven aan de volgende generatie, die op hun beurt hun kerststal verder uitbreiden met nieuwe beelden en verhalende taferelen.

Sta oog in oog met het 17e eeuwse meesterwerk: 'De geboorte van Jezus Christus' van de in die tijd zeer succesvolle en in hoog aanzien staande Italiaanse kunstschilder en graveur: Guido Reni , die tot één van de belangrijkste Italiaanse kunstschilders van de 17e eeuw wordt beschouwd. Zijn absolute zoektocht naar perfectie, welke hij graag stoelde op de Klassieke Oudheid en de werken van de ongeëvenaarde kunstschilder Rafaël ( hoogrenaissance ), kon hij als geen ander weergeven. Bovendien was hij een tijdsgenoot van de briljante Italiaanse schilder Caravaggio, meester van de clair- obscur. Beiden werkten in dezelfde tijdsperiode in Rome, waarin zij elkaars rivaal waren maar tevens elkaar beïnvloedden. De werken van Guido Reni zijn nog altijd te bezichtigen in 's werelds best bezochte musea waaronder het Musée du Louvre in Parijs, Museo Nacional del Prado in Madrid, National Gallery te Londen maar ook dichter bij huis: Veendam! De Napolitaanse kerststal en de voorstelling: 'De geboorte van Jezus Christus' van Guido Reni zijn exclusief te bezichtigen in het Huis voor de Kunst! Kortom, een in eeuwenoude kerstsfeer gehulde cultuurbeleving welke u niet snel zult vergeten!

Mogen wij u informeren?

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws per email

Maak een afspraak

Wilt u dit bewaren voor een volgend bezoek?

plaatje

Het overlandschapje

wordt bewaard